Jak najít koníček

koníčekNeustále přemýšlíte, co vás vlastně baví a jakému koníčku byste se měli věnovat? Myslíte si, že není nic, co by vás úplně naplňovalo a nevíte jak najít koníček? Některé povahy, a bývají to většinou blíženci, to mají v hledání koníčka, a nejen v tom, velmi těžké, protože u ničeho nevydrží.

Stává se jim, že se pro něco nadchnou a vzápětí je to přestane bavit. V tomto případě je dobré mít více koníčků a ty střídat. Jak ale najít to, co by vás opravdu bavilo? Pak je tu celkem jednoduchá rada a to: bavte se s kamarády, ptejte se jich, čemu se věnují ve volných chvílích, jděte se na to osobně podívat a třeba zjistíte, že by to bavilo i vás.

Zkoušejte nové věci. Například nové druhy cvičení, či sportů, nebo věci, které jste doposud neznali a nic vám neříkali, protože se lehce může stát, že vás právě toto osloví. Neznali jste to, ale přijdete tomu na chuť. Zapojte se do jakéhokoliv kroužku jen na zkoušku.

Projděte toho více a uvidíte, že něco z toho vás osloví. Pročtěte si třeba také, jakým koníčkům se dá věnovat právě ve vašem městě, možná vás z toho něco zaujme, nebo dokonce natolik nadchne, že vás tento druh zábavy naprosto pohltí.

Koníčky můžete mít i doma. Nikde není psáno, že za nimi nutně musíte dojíždět. Máte svou zahrádku a zkoušíte si něco vypěstovat? Pakliže se vám to podaří, budete to chtít zkoušet dál a z pěstování se tak stane váš koníček.
Můžete si doma zkusit něco sami ušít, nebo uháčkovat, pokud za sebou uvidíte dobré výsledky, jistě vás to nadchne a budete se chtít této práci věnovat i nadále. Stane se z ní proto váš koníček. Koníček je něco, co nás baví, na co se těšíme, u čeho si odpočineme a děláme to rádi.

Každý z nás by měl alespoň jednu takovou činnost mít a najít si na ní čas. Náš život není jen o práci, honbě za penězi, ale měli bychom si jej umět také užít. Pro tyto chvíle je tu právě něco, co nás bude bavit.

Jak udělat marcipán

Jak udělat marcipán

Zdá se, že je momentálně pryč doba, kdy cukrářky předváděly své umy krásnou čokoládovou polevou na dortu a úžasným zdobením máslovými krémy.

Čokoládová poleva je umění, správná cukrářka by nikdy nepoužila polevu koupenou v obchodě. Správným poměrem surovin a umícháním v teplé lázní se připraví poleva nejen krásná lesklá, ale výborně chutnající a nelámavá.

Nefalšované máslové zdobení dlouho vydrží a každý je rád, když se mu na dortu co nejvíce takového krému ujde.

Nicméně současnost přeje marcipánovému zdobení dortů a klasické čokoládové dorty upadají. S naprostou jistotou si dovoluji tvrdit, že čokoládové dorty se vrátí, budou vyhledávané a málokdo je bude umět nazdobit.

Zdobení marcipánem je mnohem jednodušší a při rozkrojení dortu marcipán mnozí vyhazují, nejí jej.

Výroba marcipánu je jedinou pracnější záležitostí. Potom už záleží jenom na vaší fantazii. Celý dort pokryjete jedním plátem a na něj přilepíte povykrajované ozdoby. Řečeno velmi zjednodušeně, ale je to tak.

To, čím většinu dortů vidíte obalených, není marcipán, ale fondán. Je to hmota umísená z cukru, případně obarvená potravinářskou barvou. Cukráři ji ve velkých baleních kupují, čím si práci usnadní a dort mají k prodeji za chvíli.

V marcipánu musí být cítit chuť mandlí.

Podle základního receptu potřebujete:

  • 400 g pomletých mandlí
  • 400 g práškového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • několik kapek mandlového aroma
  • 3 bílky

Mandle s cukrem smícháme, přidáme citronovou šťávu, mandlové aroma a bílky nevlejeme všechny najednou. Přidáváme podle hustoty hmoty. Hmota musí být modelovací jako plastelína. Rozválíme na pocukrovaném válu, vykrojíme dlouhý pás na obložení boku dortu, a kruh přesahující povrch dortu. Plochy uhladíme a povrch potřeme olejem. Pokud s marcipánem nepracujeme hned, rychle tuhne, proto jej ihned zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme v lednici.

I když marcipán už je tvrdý, rozkrájíme jej na malé kousky a znovu smísíme. Teplem dlaní se hmota rozehřeje, vytvoříme váleček, přeložíme, smísíme, vyválíme znovu do válečku, přeložíme, smísíme… až je hmota znovu tvárná. Lepivé ruce si navlhčíme.

Výroba marcipánu s tukem

  • 400 g sušeného mléka
  • 300 g práškového cukru
  • 40 g ztuženého tuku v kelímku
  • podle potřeby voda
  • 1 čajová lžička mandlové esence

Aby se nám nelepilo při mísení, trochu oleje na ruce.

Nemísíme dlouho, tuk by se začínal při prohřívání oddělovat a těsto by se lámalo.